Veiligheid in verwarmingsinstallaties is erg belangrijk. Kijk maar wat er gebeurt als veiligheden niet toegepast worden. Ja, dat filmje staat er inderdaad om u bang te maken! Zorg ervoor dat u donders goed weet wat u aan het doen bent als u gaat klussen! Zeker als dat om gesloten circuits als een cv of boiler installatie gaat!

Laat ik voorop stellen dat ik het onverantwoord en levensgevaarlijk vind om te rommelen met deze systemen. Als u niet goed begrijpt wat hieronder staat schakel dan een goede installateur in om de aanpassingen voor u te doen.

Gastoestel

Een gas CV installatie is normaal veilig, hiervoor zijn maatregelen genomen. De beveiligingsappendages die in elke installatie moeten zitten zijn:

Een standaard gas-toestel (HR, VR) heeft heeft een regeltechnische maximaalbeveiliging op ±95°C waarop het definitief zal uitschakelen. Omdat het toestel deze beveiliging al heeft zal de overdrukbeveiliging alleen aanspreken als:

Het overdrukventiel is dus een beveiliging in de 2e lijn. Dit zal enkel aanspeken als er een probleem is in de installatie. Wat gebeurt er als het overdrukventiel aanspreekt? Als het ventiel opent komen er met kracht vele liters heet (>95°C) water uit. Soms zelfs stoom!

Houtketel

Of elke andere niet uitschakelbare warmtebron...

Het overdrukventiel is dus een beveiliging in de 2e lijn. Een houtketel is niet eenvoudig 'af' te zetten om de schade te beperken. Oververhitting van het systeem moet dus op een ander wijze voorkomen worden.

Hiervoor zijn verschillende systemen beschikbaar:

  1. koeling met leidingwater
  2. koeling met een tussenmedium (water) met open expansievat

Deze laatste is het meest veilig indien dit ook wordt uitgevoerd met natuurlijke circulatie. In dat geval is de veiligheid onafhankelijk van systemen die kunnen falen. Electriciteit en waterleidingdruk kunnen immers onverwacht wegvallen. Vaak ook gelijktijdig omdat de waterleiding op druk wordt gehouden met electrische pompen.