De anticondensklep (in het Duits: Rücklaufanhebung), is een appendage welke er voor zorgt dat de retourwater temperatuur van een houtgestookte installatie niet onder de 63 graden Celsius komt. Deze 63 graden wordt door veel ketelfabrikanten gezien als de minimale temperatuur van het retourwater, onder deze temperatuur treed condensatie op van de in de rookgassen aanwezige zure bestanddelen. Dit condensaat slaat met name neer op die inwendige delen van de installatie welke in aanraking zijn met het te verwarmen water. Dit condensaat is behoorlijk zuur van samenstelling en heeft een sterk corrosieve uitwerking op stalen onderdelen.

Bij de start van een ketel zal deze klep het water via een hydraulische kortsluiting, direct achter de ketel, rondpompen. Wanneer de ketel eenmaal op bedrijfstemperatuur is zal de klep het retourwater, door bijmenging van heet water uit de ketel, altijd boven de ingestelde temperatuur houden. Hieruit kan weer worden geconcludeerd dat de hoeveelheid heet water die de ketel kan leveren, de flow, beïnvloed wordt door de temperatuur van het aangeboden retourwater.


Op het forum vaak genoemde merken zijn:

 

  • Laddomat: [1]
  • Oventrop: [2]
  • Kunzel Thermomix: [3]

 

 

 

Schema anticondensklep
Schema anticondensklep


In bijgaand schema is "A" de ketelpomp en "M" de anticondensklep.

 

 

 

 

 


Bij met name pelletgestookte kachels, welke voor gebruik in de huiskamer zijn bedoeld, is deze voorziening zo goed als altijd geïntegreerd in de kachel zelf, evenals de ketelpomp. Hier kan dus worden volstaan met een rechtstreekse aansluiting op het cv-circuit.

Voorbeeld van een dergelijk ketel is de Calimax. [4]