Een pizzaoven is makkelijk zelf te bouwen van eenvoudige materialen: leem, zand en stro.

Op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld een stapel oude stoeptegels) begin je met het opbouwen van de bodem van de pizzaoven. Hiervoor maak je eerst een ca. 7 cm dikke laag leem met stro in de vorm van de binnenkant van de oven + 5cm. De leem moet nèt plakken en zoveel stro bevatten, dat de stro nèt door de leem bijeengehouden wordt. Hierover komt een even dikke laat leem zonder stro. Dit wordt de uiteindelijke bodem van de oven. Je kan deze nog bekleden met vuurvaste stenen (chamotte), of platen die van een electrische steengril af komen. Laat deze bodem een paar dagen drogen.

Nu gaan we met scherp zand (metselzand) een halve bol op de bodem boetseren. Dit zand dient om het dak van de oven te dragen tijdens de bouw en wordt na het drogen uit de oven geschept. Ook de ingang kan met zand vormgegeven worden.

Over de halve bol van zand (en de ingang) leggen we een paar lagen nat krantepapier. Hier overheen maken we een leemlaag van minstens 5 cm. In deze laag zit geen stro. Over deze leemlaag komt een laag leem met stro, ook minstens 5cm dik. Dit is de isolatielaag.

Laat de oven minstens een week staan, zodat het dak een beetje kan drogen. Dan halen we het metselzand onder het dak uit. Door de kranten kun je goed voelen tot waar je het zand kan weghalen. Nu kan de oven drooggestookt worden.

Het lemen dak van de oven moet beschermd worden tegen regen; er moet een dak overheen.

Hoe een pizzaoven te bouwen